De term coachen hoor je overal. Maar als je het hebt over het ‘echte coachingsvak’... wat houdt dat nu eigenlijk in? Stel je wil bij mij een coachingstraject volgen, wat kun je dan verwachten? In een aantal blogs deel ik graag mijn visie op dit prachtige vak met jou. 

In mijn vorige blog schreef ik dat coachen inhoudt dat we samen gaan puzzelen, totdat de stukjes  op hun plaats vallen. De eerste stap die we zetten is het vaststellen van jouw doel. Wat wil jij bereiken met het coachingstraject? Het belang van deze eerste stap is groter dan je wellicht denkt. Het gaat niet om ‘zomaar even een doel formuleren’. Zonder doel geen coachingstraject! Want… heb jij wel eens getracht een puzzel te leggen zonder het eindresultaat te kennen? Heb je ooit een puzzel in de winkel zien liggen zonder een foto op de doos?

Het concreet en specifiek formuleren van het doel is een belangrijk onderdeel van het traject. Om dit toe te lichten maak ik even een uitstapje naar je hersenen. Een belangrijk onderdeel daarvan bestaat uit het reptielenbrein. In dat deel van jouw brein zit het zogenaamde reticulaire activeringssysteem (RAS), dat bepaalt welke informatie jij waarneemt. Hoe concreter je jouw doelen en dromen beschrijft en hoe meer je hen aandacht geeft, des te meer mogelijkheden je gaat zien. Kansen die jou helpen om jouw doelen en dromen te verwezenlijken. Jouw focus zorgt er dus heel concreet voor welke informatie jouw RAS voor jou filtert.

Het formuleren van jouw doel noem ik in het coachingstraject daarom jouw ‘primaire focus’. In het coachingstraject ben ik best streng, want ik neem geen genoegen met ‘vaag’ of ‘ongeveer’. Ik houd van concreet en specifiek. Dus als we het doel eenmaal hebben geformuleerd, vraag ik altijd: hoe zie je dat voor je? Stel dat je jouw doel hebt bereikt, wat doe je dan? Wat zeg je? Wat ervaar je? Wat ervaart jouw omgeving? Via deze vragen probeer ik jou te prikkelen om heel helder voor ogen te krijgen wat je wil bereiken. Zodat jouw reptielenbrein goed werk kan verrichten en voor jou de kansen kan filteren die jou helpen om het doel te bereiken. Het zorgt ervoor dat je scherp wordt op het ontdekken van momenten waarin je met jouw vraagstuk aan de slag kan gaan. Want, als jouw primaire focus eenmaal bekend is voor jou, kun je het niet meer ontkennen. En dat is juist de bedoeling!

Ook als eenmaal jouw primaire focus helder is, ben je niet zomaar van me af. Gedurende het coachingstraject pakken we steeds het doel er weer bij. We gaan scoren. Waar stond jij in het eerste gesprek? Waar sta je nu? Welke inzichten hebben daarvoor gezorgd? Welke adviezen kun je jezelf geven om ervoor te zorgen dat je dat stapje verder zet?

Dus wie ooit het idee had dat coachen zweverig is… in mijn praktijk in ieder geval niet! Coachen is doelgericht èn resultaatgericht werken, met beide benen op de grond. Heerlijk - vind ik :-)!


 Wil jij ook aan de slag met jouw puzzel? Klik hier voor meer informatie over coaching bij De Ontwikkelplek.