De term coachen hoor je overal. Maar als je het hebt over het ‘echte coachingsvak’... wat houdt dat nu eigenlijk in? Stel je wil bij mij een coachingstraject volgen, wat kun je dan verwachten? In een aantal blogs deel ik graag mijn visie op dit prachtige vak met jou.  

Het eerste dat in mij opkomt als ik antwoord wil geven op de vraag wat coaching is, dan is het: samen puzzelen! Stel jij komt bij mij met een vraagstuk. In mijn praktijk is dat vraagstuk altijd geïnitieerd vanuit het werk. In jouw coachingstraject kijken we overigens (meestal) wel verder dan alleen het werk. Immers, werk en privé vloeien in elkaar over. Je neemt jezelf mee naar het werk, maar ook naar je vrienden en naar je thuis situatie. Het vraagstuk dat wordt ingebracht komt dus ook vaak op andere gebieden tot uiting. Of juist niet. En als dat het geval is, dan is het natuurlijk interessant wat het verschil dan maakt.

Maar ik dwaal af. Hoe dan ook… we gaan samen aan de slag. Jij brengt jouw vraagstuk in en het eerste dat we doen is kijken waar jij naartoe wil. Wat is het doel dat jij wil behalen in jouw coachingstraject? Stel het coachingstraject is afgerond, hoe loop jij dan mijn coachingspraktijk uit? Wat doe je dan, wat voel je, wat is er anders dan nu? Ik houd ervan om lekker concreet te zijn. Dus bij het formuleren van het doel maken we het concreet en specifiek. Immers, hoe duidelijker je jouw doel voor ogen hebt, des te gemakkelijker kun jij het voor je zien. Het zorgt voor bewustwording. En bewustwording is al het halve werk.

Het formuleren van jouw doel lijkt gemakkelijk. Maar schijn bedriegt. Soms hebben we wel één of twee ( of meer) hele sessies nodig om te achterhalen wat jouw doel is. We gaan samen puzzelen, totdat de stukjes op hun plaats vallen en jij het gevoel hebt: hé… nu valt de munt. Dat wil ik inderdaad bereiken! Daar zit het hem in! Samen puzzelen houdt in dat jij praktijkvoorbeelden inbrengt waarin jouw vraagstuk aan de orde komt. Ik stel prikkelende vragen of ik breng eenvoudige werkvormen in, waardoor jij meer diepgang aanbrengt in jouw vraagstuk. Als coach laat ik jou puzzelen, maar op de achtergrond puzzel ik wel mee. Zodat ik de volgende prikkelende vraag kan stellen. Of misschien herkennen we samen ineens een  patroon in jouw verhaal, dat helpt om jouw doel nog duidelijker boven tafel te krijgen.

En als het doel eenmaal helder is, dan gaan we puzzelend verder. Wat maakt dat vraagstuk lastig voor jou? Hoe werkt dat bij jou? Hoe ben je te werk gegaan in de door jou ingebrachte casus uit jouw praktijk? Welk gedrag vertoonde je, maar ook… welke overtuigingen had je daarbij? Pas je die overtuigingen ook in andere omgevingen toe? Een mens is een complex wezen. Iedereen heeft een eigen rugzak. Hoe ziet jouw rugzak eruit en wat zorgt ervoor dat je bepaalde dingen doet of ervaart?

Oftewel, aan de slag gaan met jouw vraagstuk betekent aan de slag gaan met een uitdagende, interessante, complexe puzzel. En als coach puzzel ik ‘stiekem’ mee, zodat ik jou optimaal kan ondersteunen. Met als resultaat dat jij jouw puzzel kan oplossen, zodat alle stukjes mooi op z’n plek vallen. Of misschien wil je een paar puzzelstukjes juist niet op de goede plek leggen. Want imperfecties zijn ook prachtig!

Wil jij ook aan de slag met jouw puzzel? Klik hier voor meer informatie over coaching bij De Ontwikkelplek.