Zit jij nog wel in je flow? Ga je dagelijks met inspiratie en energie naar jouw werk?

Tien jaar geleden vroeg ik me dit ook af. Ik had een hele goede baan bij een multinational, mocht regelmatig mooie reizen maken op kosten van mijn werkgever en kreeg uitdagende projecten voorgeschoteld. Een heerlijke functie in een fantastisch bedrijf! Maar toch voelde het op een gegeven moment niet meer zo. Ik verveelde me en vond het leven niet uitdagend genoeg. Ik had het gevoel dat ik iedere werkdag naar ‘de wereld van mijn werk’ ging en daar in een soort sleur de dingen deed die van me verwacht werden. En als ik dan ’s avonds weer naar huis ging, dan had ik het gevoel dat ik wéér had gemist wat er die dag in de wereld gebeurd was.

Dat moest toch anders kunnen? Mijn hoofd barstte van de ideeën. Ik had er zoveel dat ik er altijd een ideeënboekje op na hield, om ze op te schrijven en uit te werken. Maar wat heb je aan een boekje vol ideeën die nooit worden uitgevoerd? Niets…

Op een bepaald moment nam ik de beslissing. Ik wilde al zo ontzettend lang voor mezelf beginnen. Nu moest het er maar gewoon van komen. Ik wachtte op het juiste moment. Maar wat is een juist moment? Dat is er nooit, want de drempel is er altijd. Maar ik wilde weer in de flow van het leven komen. Ik miste het ‘jiehaaaa-gevoel’. Dus er moest wat gebeuren. En er gebeurt alleen iets als je actie onderneemt.

En dat deed ik door twee concrete dingen te doen. Ten eerste, ik schreef mij in bij de Kamer van Koophandel. Bij wijze van statement, voor mezelf. En ten tweede, ik schreef een boek. En daarmee had ik de eerste twee dromen van mijn bucket list eindelijk omgezet in actie. Ik ging er eindelijk mee aan de slag. En van het een kwam het ander…

Doel nastreven - de eerste pijler van FLOW

‘Dat gaat je toch niet lukken, de meeste startende ondernemers stranden al na een jaar…’ ‘Jij wil voor jezelf beginnen en tegelijkertijd genoeg ruimte en tijd hebben voor de kinderen? Forget it, dat kan niet, dat is onmogelijk!’ Dat waren veel gemaakte opmerkingen in mijn omgeving. Ik luisterde er niet naar. Ik was ervan overtuigd dat ik mijn doel zou gaan halen. En mijn droom werd zelfs nog groter. Ik wilde het boek na een jaar al op de markt hebben, en dus had ik een uitgever nodig die in mij geloofde. En dat boek moest gaan over flow en motivatie, het onderwerp dat mij nu al meer dan tien jaar boeit. Maar ik ging nog verder. Ik wilde de flow van Expeditie Robinson erin verwerken, het programma dat mij ook al jaren boeit vanwege de persoonlijke en groepservaringen op het gebied van flow.

Het was een doel waarvan iedereen mij vertelde dat ik de lat wel heel erg hoog had gelegd. Maar ik geloofde erin en ik ging ervoor.

Een jaar later…. Mijn bedrijf was gestart, ik had veel werk en, nog belangrijker, ik had werk dat mij boeide en waarvan ik helemaal in de ban was. Ik leefde mijn passie. Mijn boek kwam in de top 100 van Managementboek.nl en was op een gegeven moment zelfs toe aan een tweede druk. Ik werkte samen met Ernst-Paul Hasselbach, de programmaleider en presentator van Expeditie Robinson. Hij had een fantastische bijdrage geleverd aan mijn boek en we werkten aan een workshop genaamd Management Back2Basics. Gebaseerd op het Expeditie Robinson concept. Ik leefde mijn droom!

Flow en werkplezier

En nu, meer dan tien jaar later, ben ik nog steeds ondernemer. Vanuit mijn eigen bedrijf heb ik al ontzettend veel mooie opdrachten mogen doen. Ik heb talrijke ervaringen opgedaan en mijn wereld is zoveel groter en boeiender geworden! Natuurlijk heb ik, zoals ieder ander persoon, ook af en toe wel eens een dip, of even de balen van alles. Maar dan realiseer ik me dat ik de regie heb over mijn eigen leven en dat ik zelf de keuze kan maken om door te blijven ‘modderen’ of opnieuw voor mezelf de balans op te maken. Wat vond ik ook alweer leuk? Waar deed ik het allemaal voor? En welke stip kan ik op de horizon zetten om weer opnieuw in die heerlijke flow-des-levens te komen? Het draait allemaal om je eigen regie en de focus op datgene dat jou gelukkig maakt… Zodat je weer dat jiehaaaa-gevoel kan beleven.

Wil jij ook (weer) in je flow komen of jouw flow versterken? Klik hier voor meer informatie over coaching op flow en werkgeluk, of hier voor coaching in het algemeen.

Patricia van Amen-Wibier
Oprichter De Ontwikkelplek en trainer/coach