Het is weer begonnen, een nieuw seizoen van Expeditie Robinson, in een geheel nieuw jasje! Ik ben een trouwe kijker, alhoewel de dynamiek in het programma in de loop der jaren is veranderd...

Ernst-Paul Hasselbach blijft voor mij nog steeds de ‘godfather’ van dit mooie programma. En niet alleen dat… Hij was voor mij een grote inspirator bij het schrijven van mijn boek ‘Flow in projecten’, hij leverde een fantastische en enthousiaste bijdrage aan de inhoud. En hij was mijn compagnon bij het ontwikkelen van mijn eerste game, namelijk MB2B – Management Back to Basics. Nu Expeditie Robinson 20 jaar bestaat, voel ik de behoefte om nog even terug te blikken op die mooie tijd…

Het was woensdagochtend 8 november 2006, rond 10:15u. Het moment waar ik zo naar had uitgekeken. Door mijn enthousiaste mail had ik Ernst-Paul Hasselbach aangestoken met mijn passie over flow en motivatie. Hij had direct gereageerd dat hij heel graag een bijdrage wilde leveren aan mijn boek. Iets dat vele mensen in mijn omgeving hadden betiteld als iets ‘onmogelijks’, terwijl ik zelf geen moment twijfelde of ik het voor elkaar zou krijgen om hem te spreken.

En daar zat ik dan, op die bewuste ochtend. Een beetje zenuwachtig maar vooral heel erg benieuwd naar wat Ernst-Paul mij allemaal te vertellen had. In de hal van Talpa Media zat ik te wachten en niet veel later dan de afgesproken tijd werd ik door de secretaresse begeleid naar het kantoor van Ernst-Paul. Wat was het fantastisch om die man zo bevlogen over zijn vak te horen vertellen! Natuurlijk had ik het gesprek voorbereid, maar mijn vragenlijstje vergat ik per direct. Ik luisterde naar zijn verhalen en vroeg door op alle aspecten die met flow te maken hadden. Flow in het productieteam, in de samenwerking met de plaatselijke bevolking en bij de deelnemers op het eiland. Het enthousiasme waarmee Ernst-Paul vertelde vulde het kantoortje met een enorme energie… En dat was het begin van meer. Mijn idee om samen een game te ontwikkelen werd meteen door hem omarmd. Hij werd aangestoken met mijn flow-virus en zijn enthousiasme zorgde er op zijn beurt weer voor dat de ideeën groter en steeds concreter werden. We hadden een doel voor ogen, namelijk onze eerste workshop MB2B op 13 november 2008.

Helaas heeft het niet mogen gebeuren, door het noodlottige ongeval van Ernst-Paul op 11 oktober 2008 in Noorwegen… Maar zijn inspiratie leeft nog steeds voort in De Ontwikkelplek en in mijn manier van werken. Hij was voor mij het levende voorbeeld van Flow. Geen zorgen over de toekomst, geen gepieker over het verleden maar iets moois creëren op dit moment. Zijn lijfspreuk was: ‘Yesterday is history, Tomorrow is a mystery, Today is a gift… that’s why it is called present.’

We leven inmiddels alweer 13 jaar later. Wat gaat de tijd toch snel! Ik denk nog vaak aan de lijfspreuk van Ernst-Paul Hasselbach. Today is a gift, het is een mantra die ik blijf herhalen. Tomorrow is a mystery,… dat klopt ook nog steeds en dat is maar goed ook! En Yesterday is history,… dat is nog steeds waar. Maar wat is het toch mooi dat de energie en inspiratie die Ernst-Paul in 'History' met mij heeft gedeeld, nog steeds doorwerkt in 'Today'!