Je hebt een mooie toekomstdroom. Wellicht heb je iets hoog op jouw bucket list staan. Of je hebt een voornemen. Je bent bijvoorbeeld tot de conclusie gekomen dat je jezelf verder wil ontwikkelen, via een opleiding of een cursus. Misschien wil je een andere baan gaan zoeken, want je bent er klaar voor of je bent er klaar mee. Eventueel wil je graag voor jezelf beginnen. Je hebt de intentie om er binnenkort mee aan de slag te gaan. Het blijft sluimeren. Je denkt er vaak over na, je fantaseert erover. Het is een mooi toekomstbeeld en je wil het graag realiseren, maar je komt niet tot de vervolgstappen. En een jaar later kom je tot de conclusie dat je er nog steeds iets mee wil doen… Herkenbaar?

Je kent het vast wel, zo’n mooi voornemen waar steeds maar niets van komt. Het is best een beetje frustrerend. Want je wil het zo graag en jouw ideeën zien er zo mooi uit. Hoe kun je nu de volgende stap zetten, zodat het concreter wordt? Hoe voorkom je dat je weer opgaat in de waan van de dag zonder er iets mee te doen? Positief geformuleerd: hoe kun je er zelf voor zorgen dat je aan die mooie droom gaat werken, die je zo graag wil verwezenlijken?

Wat jij nodig hebt is het bewust stilstaan bij jouw toekomstdroom! Maak het concreet! Stel, dat je morgenochtend wakker wordt en die droom is waarheid geworden. Hoe ziet dat er dan uit? Wat doe je dan? Wat is er veranderd? Hoe ziet jouw dag eruit? Hoe ziet de ochtend eruit, hoe ziet de middag eruit? Hoe ziet jouw (directe) omgeving eruit? Wat voel je? Wat denk je? Wie is erbij betrokken? Wat doen zij? Wat merken zij? Maak jouw toekomstbeeld tot werkelijkheid en vertrouw dit toe aan papier. Dat kun je doen op die manier die het beste bij jou past. Je kiest bijvoorbeeld foto’s van internet die uitbeelden hoe jouw toekomstbeeld eruit ziet. Of je maakt een tekening. Ook mindmappen helpt. Ben je meer taalkundig ingesteld, formuleer dan slogans. Of je maakt een wordcloud. Ga er eens goed voor zitten en breng in beeld hoe jij het ziet als je jouw ideeën hebt uitgevoerd!

Zweverig? Helemaal niet! Visualiseren van jouw toekomstbeeld maakt het juist heel concreet. Met beide voeten op de grond, of misschien wel voeten in de klei, breng je in beeld wat jij voor ogen hebt. De visualisatie, zoals dat heet, prikkelt jou om de volgende stap te zetten. Want dan ga je pas echt zien wat jij wil bereiken. Het stimuleert, je krijgt er zin in. Je maakt grijpbaar wat jij wil bereiken. Door te visualiseren moet je wel tot de kern komen. Neem geen genoegen met een ruwe schets of een paar abstracte kreten. Wat maakt jouw toekomstbeeld zo mooi? Waarom is die ‘droom’ zo aantrekkelijk? Hoe concreter je het beeld maakt, des te meer motivatie heb je om de eerstvolgende stap te zetten. Je verandert daarmee jouw droom in een doel. En zodra je een doel hebt dat prikkelt, ga je er bewuster mee om. Je kunt dan voor jezelf bedenken welk eerste stapje je wil zetten, richting dat doel.

Betekent dit dat het dan heel gemakkelijk wordt om de juiste koers te blijven varen richting dat doel? Dat ligt natuurlijk aan jouzelf. Ik ben zelf een persoon die heel gemakkelijk is afgeleid. Ik stel mijn doel en zet de eerstvolgende stap. Dat gaat goed. Maar bij de daarop volgende stap zie ik ineens in mijn ooghoeken allerlei andere ‘verleidingen’ die ook mooi zijn. ‘Kijk’,  zegt mijn duiveltje, ‘dat is toch ook heel leuk om te doen? Je kunt dat er best nog even bij pakken! Geen probleem!’ Tja, en dan is het weer even mis. Want ik heb veel energie maar er zitten slechts 24 uur in een dag. En mijn toekomstdroom is er nog steeds maar die stip op de horizon staat dan ineens weer een paar kilometer verder weg, door dat zoveelste ommetje dat ik heb gemaakt… Een jaar geleden was ik daar klaar mee. Ik wil nu eindelijk mijn toekomstdroom eens gaan waarmaken. En dus heb ik voor mezelf concreet in kaart gebracht hoe die mooie toekomst eruit ziet. Ik beantwoordde voor mijzelf de vragen om van droom naar doel te komen. En sindsdien vaar ik nog steeds de juiste koers. Ja natuurlijk,… die verleidingen zijn er nog steeds. Het concrete doel helpt mij echter om niet op al die verleidingen in te gaan. En als ik toch de neiging heb om daarop in te gaan… dan zijn er altijd wel mensen om mij heen die mij eraan helpen herinneren wat ik wil bereiken!

Vind jij het toch nog lastig om van jouw droom een doel te maken? Wil je graag eens klankborden of heb je interesse in een coachingstraject? Neem dan hier contact met mij op.