Wat wil ik? (Vergezeld van groot vraagteken en diepe zucht.) Dat is op het moment de meest gestelde vraag die ik in mijn omgeving hoor.

Ik zou eigenlijk wel iets anders willen, maar ik heb niet de tijd om erover na te denken.
Ik wil graag een verandering in mijn werk, maar ik durf de stap niet te zetten.

Je gedachten verdwijnen vervolgens weer in de ‘waan van de dag’. Je hebt geen tijd om erbij stil te staan, want daar is het echt te druk voor. 

Werkplezier en flow

Toch zou je iets anders willen, maar wàt dan? Het hoeft niet persé een verandering van baan te zijn, maar misschien gewoon een uitdagende verandering in je huidige job. Of iets erbij, iets nieuws, iets dat jou weer in beweging brengt? In ieder geval iets dat je weer in de flow-des-levens brengt. Iets dat jou weer prikkelt om met energie en inspiratie naar je werk te gaan.

En dan die jaloerse blikken richting mij. Ja, jìj bent ondernemer, jij kan doen wat je wil! Jij hebt het mooi voor elkaar, je hebt alle vrijheid! Je bent ook nog eens flexibel, en je kunt jouw eigen keuzes maken. Je hebt een succesvol bedrijf en de opdrachten worden op een zilveren presenteerblaadje aangereikt…

De wereld ziet er bij mij wel iets genuanceerder uit, dan men soms denkt. Ik heb natuurlijk ook ooit zèlf de beslissing genomen om een ‘sprong in het diepe’ te wagen, toen ik van een vast dienstverband overstapte naar het ondernemerschap. En ja, dat voelde behoorlijk eng! Dat was voor mij een behoorlijke stap buiten mijn warme comfort-zone. De opdrachten werden mij vervolgens niet ‘zomaar’ aangereikt. Ik heb mijn netwerk van scratch af aan opgebouwd tot het mooie, warme netwerk dat ik nu om mij heen heb en met wie ik mag samenwerken in uitdagende opdrachten. Daarvoor ben ik erg dankbaar en dat is mij gelukt door bewuste keuzes te maken en mijn ambities te volgen. En, om maar meteen op de meest prangende vraag antwoord te geven, jazeker… ook ik stel mezelf wel eens de vraag of dit nog steeds is wat ik wil! Sterker,… ik sta er zelfs bewust, regelmatig bij stil! Naar mijn mening is dit namelijk niet alleen een van de meest gestelde vragen die ik op het moment hoor, maar ook een van de belangrijkste vragen. Want, als we even helemaal back-to-basics gaan, dan gaat het er toch om dat je het naar je zin hebt in je leven? Het klinkt heel cliché maar het is toch echt waar, dat je maar één keer op aarde bent om er iets van te maken. En de enige die er echt voor kan zorgen dat het iets wordt, dat ben je natuurlijk zelf. 

De vraag 'Wat wil ik?' is dus uitermate zinvol, maar alleen als je er iets mee doet. Want…

Je hebt zelf de regie!

Dat wordt nog wel eens vergeten, dat je zelf de regie hebt. Belangrijk is dat je die regie daadwerkelijk neemt. Oftewel, haal alle mitsen en maren weg. Buig de belemmeringen om naar kansen en mogelijkheden! Want als jij de regie niet neemt, wie dan wel?

Wil jij ook (weer) in je flow komen of jouw flow versterken? Volg dan een van de trainingen of individuele coaching bij De Ontwikkelplek! Zoals het inspirerende Drieluik Flow In-zicht of het individuele traject FIER coaching.

Patricia van Amen-Wibier 

Oprichter De Ontwikkelplek en trainer/coach