ZZP coaching - Ervaar flow in jouw bedrijf!

Werken als ZZP-er vraagt om ondernemerschap. Want een eenmanszaak is een bedrijf. Dat vraagt om investering in jouw business. In tijd en/of in geld, op verschillende momenten: aan de start èn op gezette tijden gedurende de reis die je als ondernemer maakt. Ben jij bereid om te investeren, zodat je goed voorbereid van start kan gaan en in flow aan het werk kan blijven?

Als ervaren ondernemer met coachingsachtergrond valt mij op dat er veel valkuilen zijn voor ZZP-ers, die ervoor zorgen dat de business anders loopt dan je van tevoren hebt bedacht. 

Een bekende valkuil is dat je alleen maar in je bedrijf werkt. Je gaat aan de slag in een grote opdracht. Die opdracht slokt al jouw tijd en aandacht op. Het is een opdracht die jou in flow brengt, dus je ervaart volop werkgeluk. Je hebt echter geen tijd meer over om in je bedrijf te werken. Vervolgens is de opdracht met succes voltooid en sta je met lege handen. 'Mono-management' heeft ertoe geleid dat er niet 1-2-3 een nieuwe opdracht ligt. Je valt in een gat.... hoe kom je nu aan een nieuwe opdracht? Misschien was het toch handiger geweest om stil te staan bij missie, visie en doel van je bedrijf. En een goed fundament te metselen waarop je kunt bouwen. Je bent vastberaden om dat nu wel te doen. Immers, nu heb je tijd. Totdat er toch weer een grote opdracht voorbij komt. En je denkt dan: dat fundament, dat komt dan later wel ... Jojo-ondernemerschap ;-).

Ook zie ik vaak dat een ZZP-er vol enthousiasme aan de slag gaat met een idee voor een dienst of product. Klanten blijven op korte termijn uit, maar daar had je bij de start rekening mee gehouden. Je moet immers eerst flink aan de bak om aan klanten te komen. Maar dan... er komt een mooie freelance opdracht voorbij, die perfect past bij jouw achtergrond. Een relatie heeft namelijk een tijdelijke positie beschikbaar en denkt meteen aan jou. De opdracht lonkt, je kiest voor zekerheid en gaat dus voor deze opdracht. Als je je hierbij gelukkig voelt is daar helemaal niets mis mee. Echter, na een tijdje voelt de freelance opdracht als dienstverband. Je mist het ondernemen, de creativiteit en de vrijheid waarvoor je hebt gekozen. 

Dit zijn zo maar twee voorbeelden van valkuilen waarin je terecht kunt komen, als je niet af en toe stil staat bij jouw bedrijf. Als je als ZZP-er op succesvolle wijze aan de slag wilt gaan en wilt blijven, dan vraagt dat om reguliere reflectie. 'Waar ga ik voor, waar sta ik, voel ik nog de passie, ervaar ik het ondernemerschap als vrijheid, waar wil ik de stip op de horizon zetten en hoe ga ik daar daartoe?' Maar ook vraagstukken als 'Hoe werk ik aan mijn balans? Maak ik de juiste keuzes, die passen bij wat ik wil?' 

Als coach begeleid ik jou met veel enthousiasme in deze reflectie. Jij brengt jouw vraagstuk in en we gaan meteen aan de slag. Je staat stil bij jouw bedrijf en ik stel kritische vragen met als doel tot belangrijke inzichten te komen. Dat kan soms confronterend zijn maar dat is wel nodig om een stap verder te komen. Ik reik tools en technieken aan om jouw doelen helder te krijgen, jouw unique selling point in beeld te  brengen, en jouw stappenplan op te stellen. Een plan dat jou stapje voor stapje brengt naar jouw ondernemersdoel. Desgewenst ondersteun ik jou bij het werken aan een ondernemingsplan, een business canvas, of een doelenhiërarchie voor jouw bedrijf. Ik begeleid jou in jouw reflectie op successen en teleurstellingen. En we houden in de gaten dat jij als ondernemer in flow blijft werken. Je werkt aan jouw eigen, unieke ZZP actieplan dat jou helpt de reis te vervolgen na afronding van het coachingstraject.

Wie is de coach?

De coaching wordt verzorgd door mijzelf, Patricia van Amen-Wibier, eigenaar van De Ontwikkelplek. Ik ben al ruim 13 jaar succesvol ZZP-er. Ik heb de stap gezet van werknemer naar ZZP-er in een tijd dat dit nog helemaal niet zo gewoon was. De term ZZP-er bestond nog niet en velen stelden vraagtekens bij mijn keuze. Echter, ik geloofde erin dat het een succes zou worden en ging ervoor. Ik heb mijn missie uiteengezet in een boek over flow. Ik heb met inspirerende mensen samengewerkt, waaronder de programmamaker van Expeditie Robinson, die mij heeft geleerd om 'the sky is the limit' in praktijk te brengen. Ik heb diverse producten en diensten ontwikkeld en verkocht. Ik heb mijn neus gestoten en ben weer opgestaan. Ik heb getwijfeld en weer doorgegaan. Ik weet als ervaringsdeskundige welke valkuilen je als ZZP-er tegenkomt en hoe je de focus blijft houden op jouw ondernemersdoelen. Graag zet ik mijn ervaring en mijn coachingsachtergrond in om jou als ondernemer te begeleiden!

Data

ZZP coaching is maatwerk. De duur en doorlooptijd hangt af van jouw behoefte. Dat kan variëren van 1 sessie tot een dagdeel of meerdere sessies gedurende een periode. De data worden uiteraard in onderling overleg afgesproken.

Voor wie

ZZP coaching is uiteraard bedoeld voor ZZP-ers ;-). In welke fase van het ondernemerschap jij je bevindt maakt daarbij niet uit. Misschien heb je alleen nog maar een idee om voor jezelf te beginnen, of sta je in de startblokken. Of je bent al even bezig en wil graag stilstaan bij jouw onderneming. Misschien wil je het roer omgooien in jouw bedrijf en heb je daarbij behoefte aan begeleiding. 

Om de doelgroep scherp te krijgen geef ik ook aan wat ik niet bied... Heb jij behoefte aan flitsende marketinggerichte coaching gericht op het verdubbelen van omzet, dan ben je bij mij helaas niet aan het juiste adres. Ook bied ik geen ondersteuning bij social media marketing. Ik richt me op de ZZP-er als persoon: wat zijn jouw doelen, hoe kom je daar en hoe geniet je van de reis ernaartoe? Ofwel, hoe zorg je ervoor dat jij als ZZP-er de flow ervaart in jouw bedrijf?

Onderwerpen

 • Voorbeelden van vraagstukken:
 • Wat zijn mijn bedrijfsdoelen?
 • Hoe vertaal ik mijn bedrijfsdoelen naar diensten/ producten?
 • Wat is mijn unique selling point?
 • Hoe kan ik meer focus aanbrengen?
 • Hoe kan ik als ondernemer (opnieuw) flow ervaren?
 • Hoe kom ik als ondernemer meer in balans?
 • Hoe presenteer ik me aan mijn klanten?
 • ... en nog veel meer...

Resultaat

Het resultaat van dit coachingstraject is uiteraard afhankelijk van het vraagstuk dat je inbrengt. Het levert jou op:

 • inzichten in jouw vraagstuk, die jou helpen om een stap verder te komen als ZZP-er
 • inzichten omgezet in daden tijdens het coachingstraject
 • een ZZP ontwikkelplan waarmee je aan de slag kan blijven na afloop van het coachingstraject.

In het coachingstraject brengen we de diepgang aan, waarbij jij je comfortabel voelt. We kunnen werken aan vaardigheden, maar we kunnen ook een stap dieper gaan. Dan kijken we naar achterliggende patronen, gedachten en gevoelens die helpend zijn voor jou. We kunnen kijken naar de drempels die je eventueel ervaart en hoe je daarover kunt stappen. Jij geeft uiteraard zelf aan waar je de grenzen legt in het traject.Is deze training interessant voor u? Contact opnemen